Header Background Image

1ste leerjaar

GBS Sterrebeek  »  1ste leerjaar

Welkom in het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar gaan is best spannend.
Een grote boekentas, een nieuwe juf, de loopbrug op naar onze klas, andere stoelen en banken, leren lezen, schrijven, rekenen,….

Natuurlijk blijven we knutselen, turnen, zwemmen, spelletjes spelen, hoekenwerk, dansen, zingen,…

Hoe verloopt een dagje in het eerste leerjaar?

Nadat we de kalenders en enkele klastaakjes in orde hebben gebracht, overlopen we de dagplanning en is er tijd voor een korte babbel. Op maandag wordt er steeds extra tijd besteed aan de vertelkring.

Nadien gaan we lezen met Mol en Beer, rekenen met Tientje Tel en haar vrienden en schrijven we met professor Odette en de letterkever.
De kinderen krijgen eerst de instructie en gaan dan zelfstandig aan de slag. Ieder kind werkt op zijn eigen tempo. Voor de vluggerds zijn er extra taakjes voorzien uit de werkwinkel of uit een takenboekje.
Voor de leerlingen die wat meer tijd of zorg nodig hebben is er een zorgjuf voorzien die mee ondersteunt.

Er zijn bij de methode van Mol en Beer 12 thema’s die steeds starten met een verhaal over Mol en Beer. Het eerste woord dat de kinderen leren lezen is ‘ik’ en leren ze de twee letters ‘i’ en ‘k’ lezen en schrijven. Zo bouwt de methode Mol en Beer op.
Voor schrijven gebruiken we de methode Karakter. Eerst schrijven we de letters allemaal afzonderlijk, pas later worden de letters aan elkaar geschreven. Zo kunnen de leerlingen zich concentreren op het vormen van de letters.

Bij rekenen starten we met hoeveelheden te vergelijken en systematisch worden de cijfers tot 10
aangebracht. We starten met concreet materiaal, werken schematisch en dan pas abstracte oefeningen.

Tijdens de namiddag staan de meer ontspannende activiteiten op het programma zoals: wereldoriëntatie, knutselen, tekenen, hoekenwerk, levensbeschouwing en turnen met de juf.

 

Zin om een kijkje te komen nemen? Kom gerust eens langs.

De kindjes en juf Petra verwachten jullie.